Hvad skal der blive af satspuljen?

På torsdag er det seks måneder siden, at satspuljen bliver afskaffet som en del af finanslovsaftalen mellem Regeringen og DF. Dengang lød meldingen, at en såkaldt reserve på 600-800 millioner årligt skulle øremærkes "sociale indsatser, hvor især civilsamfundet skal prioriteres", men at den endelig erstatning først ville blive forhandlet på plads efter folketingsvalget.


Her et halvt år efter er folketingsvalget lige oppe over, men klogere på satspuljens afløser og de fremtidige finansieringsmuligheder er vi ikke blevet. Eneste nogenlunde klare melding fra partierne er, at hovedparten af pengene til drift fremover skal findes på finansloven, men hvordan, de skal fordeles, står hen i det uvisse.

Og nu begynder partierne at finansiere deres selvstændige udspil med midler, som tidligere var bundet i satspuljen. 

Torsdag i sidste uge ville Socialdemokratietat bruge 600 millioner kroner fra satspuljeforliget til finansiering af deres socialudspil og dagen efter var det Venstre, der ville finansiere deres forslag om fritidspas med frigivne midler fra satspuljen

Flere civilsamfundsaktører har gennem de sidste seks måneder indtrængende appelleret til en snarlig politisk afklaring og udtrykt bekymring for især de mindre foreningernes finansieringsmuligheder.

Der har desuden været en række forslag til satspuljens afløser, fx en politisk uafhængig fond eller en pulje med stærkere fokus på sociale opgaver. Senest har Dansk Erhverv været ude med et forslag til en ny model.


“Det store, grimme spørgsmål, som ingen tør besvare, er jo, hvordan foreninger skal benchmarkes mod hinanden. Og hvis politikerne ikke har turdet tage fat på den diskussion endnu, hvordan skal de så kunne nå det på den anden side af et valg og en regeringsdannelse og med finanslovsforhandlinger, som rykker stadig tættere på?” spørger Rillo Snerup Rud fra Ventilen i Altinget, mens satspuljekredsens ordførere erkender, at de ikke er nået så langt som forventet i forhandlingerne. 


I Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark har vi i foråret været på politisk rundtur til partiernes socialordfører, hvor vi har gentaget behovet for  at investere i den lokale frivillighed og sikre civilsamfundet ordentlig vilkår og stabile finansieringsmodeller, så vi fortsat kan skabe fællesskaber og gøre en forskel for de tusindvis af borgere, der får hjælp og støtte i civilsamfundet hver eneste dag.


Desuden er vi sammen med 32 andre foreninger medunderskriver på et opråb fra Fonden fra Socialt ansvar. Også Frivilligrådet opfordrer sammen med Det Centrale Handicapråd og Børnerådet til et socialpolitisk paradigmeskift

Fj 400x200

techsoup

gno job

KVM

logo web

Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark // Frederiksgade 78B, 1. //  8000 Aarhus C.
Telefon: 31 67 81 60 // Mandag-Fredag 09.00 - 15.00.

ikon linkedinForfra Webdesignikon facebook
En del af Moesborg NET-UP