Pressemedddelelse 22. august 2024
Flere fællesskaber skal styrke mænds mentale helbred
Mange mænd har svært ved at tale om deres mentale helbred. Derfor skal der er etableres nye gruppefællesskaber 25 steder i landet, der skal hjælpe mænd med at finde styrke i samvær og samtale. Stor donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond muliggør de mange fællesskaber.
Mænd er ofte dårligere end kvinder til at håndtere livets kriser, såsom sygdom, skilsmisse eller arbejdsløshed. De går sjældnere til lægen og taler mindre med venner, kolleger eller familie om deres problemer. Så når livet pludselig udfordrer, står mange mænd alene og får ikke taget hånd om deres problemer i tide.
Med projektet Flere Mænd i Fællesskaber vil FriSe, landsorganisationen for frivilligcentre og selvhjælpsorganisationer, sammen med lokale medlemsorganisationer arbejde med at fremme mænds mentale sundhed ved at tilbyde dem nye fællesskaber og ærlige samtaler.
Den A.P. Møllerske Støttefond støtter Flere Mænd i Fællesskaber med en bevilling på 9,5 millioner kroner for at bidrage til projektets afsæt om selvhjælp – det vil sige idéen om, at der er hjælp og støtte i at møde ligesindede, der står i samme situation, som en selv.
Skaber nye rammer for mænd i gruppefællesskaber
“Vi ved, at mænd ofte står alene med deres problemer, og det har alvorlige konsekvenser for deres mentale sundhed og i sidste ende mængden af ensomme i vores samfund. Med Flere Mænd i Fællesskaber kan vi videreudvikle og danne nye rammer for, at flere mænd kan komme til at tale sammen i fællesskaber,” siger Casper Bo Danø, direktør hos FriSe.
FriSe skal i løbet af de fire år, som Flere Mænd i Fællesskaber varer, danne fællesskaber 25 steder i landet og ambitionen er, at 750 mænd om fire år har været en del af et gruppeforløb. Projektets metode vil undervejs blive evalueret for at få viden om indsatsen og dens virkning.
Forebyggende fællesskaber
Projektet Flere Mænd i Fællesskaber skal være med til at forebygge social isolation og svær ensomhed ved at tiltrække flere mænd til fællesskaber, som omfatter både de klassiske gruppesamtaler, men også nye måder at mødes, fx omkring udendørs aktiviteter.
“Vores mål er at skabe mandefællesskaber, der ikke kun hjælper dem, der allerede er i krise, men også når ud til dem, der er i risiko for at komme det. Derfor vil vi gerne tiltrække et bredt udsnit af de danske mænd. Forhåbentligt kan vi skubbe til en bevægelse om at tale mere sammen om det, der ellers kan være svært,” siger Casper Bo Danø.